Laddar

Vårt team med finansiella
experter skapar hållbara lösningar

Investeringar

Låna till investeringar och säkra ditt oberoende

Råd om lån

Allmäna råd om lån och krediter

Spara till pensionen

Gör en plan för guldkantad pensionering

Jämför räntor

Jämför räntor

Det kan vara svårt att i förväg uppskatta hur mycket det kommer att kostar för en person att låna pengar. De räntor som banker och andra långivare anger i reklamen är ofta bara en onormalt låg ränta som baseras på en fiktiv kund med högsta tänkbara kreditvärdighet eller betyg enligt de kriterier som långivarna värderar/rankar kunderna efter.

De allra flesta konsumenter som vill låna pengar får alltså betala högre räntor än de räntor som visas i olika jämförelser. Den viktigaste faktorn för att bestämma vilken ränta en ny kund kan erbjudas är den personliga ekonomin. Långivaren vill inte förlora pengar på affären så när du kommer för att ansöka om lån är det dina inkomster och möjligheter att sköta betalningar som är avgörande. Det är dock inte enbart den nuvarande situationen som spelar in, inkomster tidigare år och framförallt eventuella anmärkningar i kronofogdens register är också viktiga.

Det är inte bara den sökandes ekonomi som spelar in, även långivarens egen ekonomiska ställning på finansmarknaden har betydelse. Långivarna finansierar sin utlåning genom inlåning från banker eller genom att själva låna pengar på kreditmarknaden.

Genom att skaffa information om hur långivare resonerar och jämföra räntor på renoveringslån och andra typer av lån går det att slipa argumenten och därmed minimera sina räntekostnader. Tänk på att långivarens kostnader för att starta ett nytt online lån är lika höga oavsett om det är litet eller stort. Det är därför mer lönsamt att låna ut mer pengar till en och samma kund varför det ofta går bra att lösa andra lån och lägga om lånen till en och samma bank eller kreditinstitut.

Jämför boräntor

Det finns flera faktorer att ta i beaktande vid jämförelse av priser på bostadslån. De listräntor som långivare annonserar är genomsnitt för olika bindningstider och fungerar som en indikation på vad de kan erbjuda. Listräntorna är utgångsräntor, medan genomsnittsräntorna istället visar ett genomsnitt av de räntor som låntagarna faktiskt fått en viss månad. I jämförelsen går det att se med vilken löptid långivarna normalt lägger upp bolån.

Det finns många saker att tänka på när det gäller räntan på ett bostadslån. Det handlar bland annat om räntebindning, rabatt, genomsnittsräntor och beräkningsmetoder.

I reklamen anges oftast den nominella räntan. I marknadsföring av lån och i lånekontrakt får du även information om effektiva räntan. Den används som ett nyckeltal för jämförelse av krediter, och är oftast högre än den nominella räntan eftersom den inkluderar alla avgifter för lånet. Vid beräkning av hur mycket du ska betala används därför den nominella räntan.

Ett bostadslån är oftast upplagt på lång tid, upp till 60 år. Under löptiden kan du välja oom och hur du vill binda räntan och på hur lång tid. På nya bostadslån är räntan bunden mellan 3 månader och 10 år.

Varför det är smart att jämföra räntor på lån

För de flesta är ett lån en stor ekonomisk åtagande. Det kan handla om allt från en konsumentkredit till ett bostadslån. Men oavsett vilken typ av lån man överväger är det av yttersta vikt att jämföra räntor. Men varför är detta så viktigt? Låt oss dyka ner och förstå detta bättre.

1. Pengar i din ficka

När det kommer till privatekonomi, spelar varje krona en viktig roll. En lägre ränta, även om det bara är en liten procentenhet lägre, kan resultera i tusentals kronor i besparingar över tid.

2. Lägre månadskostnad på lån

En lägre ränta kan minska ditt månatliga återbetalningsbelopp. Detta kan vara en lättnad för din månadsbudget, och kan även ge dig möjligheten att betala tillbaka lånet snabbare.

3. Förstå marknadens standard

Genom att jämföra räntor får du en uppfattning om vad marknadsräntan faktiskt ligger på. Detta kan hjälpa dig förhandla fram en bättre deal med din bank eller långivare.

4. Möjlighet att konsolidera skulder

Om du redan har flera lån, kanske du överväger att samla dem i ett hopbakslån. Genom att jämföra räntor kan du hitta den bästa möjliga räntan för detta ändamål.

5. Planera för framtiden

Om du vet vad räntorna ligger på kan du bättre planera din framtid, särskilt om du överväger större ekonomiska beslut som att köpa ett hus eller starta ett företag.

6. För de med betalningsanmärkning

För de som har haft ekonomiska svårigheter i det förflutna kan jämföra räntor vara ännu viktigare, eftersom räntorna kan vara högre för dessa individer. Att finna det mest fördelaktiga lånet kan göra en stor skillnad.

7. Dra nytta av avdrag

Med vissa lån, särskilt bostadslån, kommer möjligheten att göra avdrag för ränta. Att förstå och jämföra dessa kan bidra till ytterligare besparingar.

8. Vägledning i låneprocessen

För dem som inte är säkra på var de ska börja, kan det vara en bra idé att ta hjälp med lån. Denna expertis kan guida dig genom processen att jämföra räntor och säkerställa att du tar det bästa möjliga beslutet.

Jämför bostadsräntor

Läs mer

Lägre månadskostnad på lån – så går det till

Hur hittar jag ett snabbt lån?

10+ erfarenhet som finansiell rådgivare

Ett team med erfarenhet

Vi arbetar i förtroendebranschen

Erbjuder bäst service

Vi strävar efter att erbjuda bäst kundbemötande

Prisvärda lösningar

Vi hittar de billigaste lånen och lönsamaste sparandet.

Kontakta oss nu

Vårt erfarna team

Bengt Jansson

Skattekonsult

Adam Nyman

Skattekonsult

Mia Jansson

Lånehandläggare

Pia Kvist

Privatrådgivare

Vad säger våra klienter?

Aktuella projekt

Konsultuppdrag

Vi hjälper kunder att samla lån

Krediter

Företagskrediter för verksamhter i tillväxt

Bättre lån

Låna pengar med bättre villkor

Sparkonton

Vi hittar lösningar med bättre avkastning

Vår framgång - din utdelning

300

Lånelösningar

27

Långivare

125

Positiva omdömen

99

Nöjda kunder

Intresseanmälan

+46 (0)771 - 42 33 00

Kontakt för skuldsanering Konsumentverket
Tage Erlandergatan 8A
Post adress: Box 48 651 02 Karlstad